KEMİAD ( Kemer Turizmci ve İş Adamları Derneği ) sponsorluğunda, bilimsel danışmanlığını Yrd.Dç.Dr. Murat Karademir ve alan koordinatörlüğünü Yrd. Dç. Dr. Hakan Öniz'in yaptığı, Kemer Koyu, Ayışığı Parkı ile Balıkçı Barınağı arasında yer alan Idyros Antik Kenti arkeolojik kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve beraberindeki heyet kazı alanında incelemelerde bulundu.Bulunan yeni eserleri ile Kemer'in tarihinin adeta yeniden yazıldığı kazıda gelinen son durumun değerlendirildiği bilgilendirme toplantısına, Vali Karaloğlu'na, Kemer Kaymakamı Mustafa Cihad Feslihan, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, İl Kültür Turizm Müdürü İbrahim Acar, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, Antalya Valiliği Röleve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram ile Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık ile Bölge turizmcileri ve KEMİAD Başkanı Özgür Kurga ile Yönetimi ve üyeleri eşlik etti.
Vali Karaloğlu’ndan KEMİAD’a teşekkür
Kazı alanını, Kazı Bilimsel Danışmanı Hakan Öniz, Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Karademir ve KEMİAD Başkanı Özgür Kurga ve beraberindekiler ile birlikte gezen Antalya Valisi Münir Karaloğlu,yetkililerinden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Vali Karaloğlu, Antalya'daki tarihi alanların yeterince değerlendirilemediğini belirterek İdyros Antik Kenti'nin de bunlardan biri olduğunu ve kazılarda gelinen son durumun heyecan verici olduğunu ifade ederek "Oldukça heyecan verici bir kazı. Yeni bulgular heyecanlandırıcı. Amfora mezarlar bulundu. Bu mezarlar bu bölgede daha önce rastlanmayan mezar türü. İnşallah bu yapılan çalışmalar, Kemer'e ve turizmine katkı sağlayacaktır. Katkı koyan herkese ve kazıların başlangıcından bu yana destek veren KEMİAD’a ve Başkanı Özgür Kurga’ya teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
KEMİAD Başkanı Özgür Kurga, “ Idyros, Kemer için çok güzel bir hikâye oldu”
KEMİAD ( Kemer Turizmci ve İş Adamları Derneği ) Başkanı Özgür Kurga da yaptığı açıklamada, “Öncelikle Sayın Valimizin verdiği destekler için çok teşekkür ediyorum. Milletvekillerimiz, Kültür ve Turizm İl Müdürümüz, Müze müdürümüz, Hakan Hocamız ve sayın Kaymakamımızın girişimleri ile bu işin içine girdik. Kemer bugünleri özlüyordu. Özlemesinin sebebi de şuydu. Burası hepimizin bildiği bir yerdi. Fakat içine girilemez bir haldeydi. Şu anda en azından içine girebiliyoruz. Bir takım eserler ortaya çıktı. Amacımız Kemer'e gelen 3 buçuk milyon turistin merkeze geliş sayısını arttırmak. Bunun için de Kemer merkezde bir hikayeye ihtiyaç vardı. Bu da Kemer için çok güzel bir hikaye oldu. İnşallah desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda da dernek olarak bu kazılarda sponsorluk yapmaya talibiz. Kemer için hayırlı olsun" diye konuştu.
Amfora mezarlar ortaya çıkarıldı
MS 4. yüzyıla tarihlendirilen kilise kalıntıları ile mozaiklerin ortaya çıktığı kazıda şu ana kadar birçok sikke ve kandil bulundu. Ayrıca kazılarda mevcut Kilise yanında yer alan mezarlık alanında bugüne kadar dünyada sayılı ülkede izine rastlanan amfora mezarlara da ulaşıldı.