Kemer ve Moskova’da yer alan ofisleri ile yıllardır turizme hizmet veren Okey Gayrimenkul Yatırım ve Kemer Beldibi’nde yer alan Imperial Deluxe Hotel yatırımının sahiplerinden Özgür Kurga EMITT fuarı sonrası yaptığı açıklama ile Türkiye’nin planlı olarak turizme adım atan ilk destinasyonlarının başında gelen Kemer’in turizmdeki yerini ve bölgedeki gayrimenkul pazarını değerlendirdi.
Kemer turizminde sıkıntıları aşmak mümkün…
Kurga yaptığı açıklamasında, Kemer’in son dönemlerde turizmde kan kaybettiğine üzülerek takip ettiğini belirterek “Kemer, Türkiye’ deki planlı turizmin başladığı ilk yer. Kemer’in de bu çekiciliği zamanında planlanmış olmasından geliyor. Beraberinde turizm örgütleri oluştu ve şu an bu plan hala yürürlükte. O yıllardan bu yıllara gelirken, maalesef her geçen gün kan kaybeden bir Kemer turizmi ile karşı karşıyayız. Bu konuda en önemli eksiklik dış etkenlerden oluşuyor. Bu da otel, konaklama tesisleri dışarısında ki çevre faktörünün ön plana geçmesiyle orantılı. Yaşanılabilir bir kent olunması, turizm şehirlerinin sürekliliğin devam edebilmesi için otel dışındaki çevre de en önemli yer tutuyor. Eğer otellerimizin içerisinde bulunduğu görüntü çevresinde de oluşturulabilirse, keşfedilen hayali edilen bir kent ortaya çıkıyor. Bu anlamda Kemer’de de sıkıntılar var. Örneğin bu sıkıntılardan bir tanesi ulaşım. Çünkü ulaşım, yurtdışından gelen bir ziyaretçinin bölgedeki tüm bölgelere modern bir şekilde gitmesi ile oluşuyor. Bu konuda ilk imaj çok önemli. Kemer bölgesinde şu anki uygulama ile bunu göremiyoruz. Bunun dışında daha da çok ciddi sıkıntılar var. Kemer de şu an yaşanan sıkıntıların en önemlilerinden bir tanesi de imar sorunu. İmarla ilgili bölgede yaşayan vatandaşlarımızın ve yatırımcıların ciddi sıkıntıları var. Bunların dışında daha anlatacak çok sorun var ama bunları da birlik ve beraberlik ile çözmek mümkün. Bu konuda da özellikle iyi yönetilen yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor.”
Kemer’de örgütsel anlamda ciddi bir dağınıklık var!
Kurga sorunların aşılmasının birlik, beraberlik ve projeler geliştirme ve bu projelerin hayata geçirilmesi ile çözüleceğine dikkat çekerken,” Öncelikle turizmde sorunların giderilmesi için örgütlerin tek bir çatı altında toplanması gerekiyor. Kemer’de örgütsel anlamda ciddi bir dağınıklık var. Bunların düzenlenmesi gerekiyor. Bu konuda da insan faktörü ön plana çıkıyor. Bu arada yatırımcılar teşvik edilmesi gerekiyor. 1980’lerden bu yana bölgemizde yapılmış yatırımların birçoğu renevasyon görmediği için bölge ciddi anlamda pazardaki payını daraltıyor. Şu an baktığımızda Manavgat, Kundu, Belek gibi destinasyonlar maalesef Kemer’in önüne geçti ve daha cazip noktalara geldi.Kemer in her konuda artık tamamıyla kendini yenilemesi gerekiyor”
Kemer’in coğrafi zenginliği kullanılmalı!
Özgür Kurga, “ Kemer in coğrafi açıdan doğal bir zenginliği var en büyük kazancı da bu. Bu anlamda yurtdışından gelen ziyaretçilerin Kemer’e ciddi bir ilgileri var. Bu ilgi her zaman devam ediyor. Ancak Kemer’de sosyal ve yaşanabilir ortamların az olması, çağdaş bir kent merkezinin olmaması, turizm açısından tatilcide hayali kurulan bir Kemer olmaktan çıkıyor. Kemer’de yerleşik yaşayan yabancılar artık aldıkları evleri satmak istiyor. Bu da Kemer turizmi ve ekonomisi için oldukça büyük bir kayıp. Bu arada artık kentlerde estetik ön plana çıkıyor. Kemer’deki birtakım projelerin, planların dönemsel değil sürdürülebilir olması gerekiyor. Her 5 yılda bir bunların değişikliğe uğraması ve tüm bunların bir çizgisinin olması gerekiyor”
Gayrimenkul alanında yatırım yapan yabacılar Konyaaltı’na kaymaya başladı
Gayrimenkul alanında Kemer’e Rusların ilgisinin olduğuna dikkat çeken Özgür Kurga bunun yeterince değerlendirilmediği için, son dönemde yabancıların yatırımlarını daha çok Konyaaaltı’na yönlendirdiklerine dikkat çekti. Özgür Kurga “Kemer’e Rusların ilgisi var ancak maliyetlerin Kemer’de yüksek olması, arazi fiyatlarının Kemer’de yüksek olması pazardaki payımızı daralttı. Açıkçası Kemer bu konudaki payını Konyaaltı’na kaptırmaya başladı” dedi.
Kurga, “ Kemer de yabancıya konut pazarı Almanların ilgisi ile başlamıştı. Ama bu çok düşük bir ölçüde kalmıştı. Son dönem Rus pazarıyla beraber ciddi bir talep oldu. Ancak 2008-2009’daki yaşadığımız krizle beraber bir durağanlık yaşadık. Bu durağanlık tapu kanununda yaşanan değişikliklerle beraber daha da arttı. Bu konuda Kemer olumsuz etkilendi. Kemer’e özgü olumsuzluklardan bir tanesi de arazi geliştirememek. Kemer de imarlı arazi imkanları kısıtlı. Kısıtlı olduğu kadar Antalya’yla karşılaştırdığımız zaman mülk olarak daha yükseklerde kalıyor. Kemer’de ev almak isteyen bir insanın daha fazla bir bütçe ayırması gerekiyor. Krizle beraber müşterinin bütçesi daraldığı için tercih noktası Antalya oldu. Özellikle Konyaaltı bölgesi. Kemer in bu anlamda biraz çalışma yapması gerekiyor. Şirket olarak Kemer’de konut pazarlama noktasında ciddi anlamda çalışmalar yapıyoruz. Moskova’daki ofisimizden reklam kampanyaları ile tanıtımlar yapıyoruz ve Kemer’e ilgiyi arttırmayı amaçlıyoruz.” dedi.